Napokon otkrijte kako njegovati lice prema tipu kože

10/05/2023

Korana Marović

Napokon otkrijte kako njegovati lice prema tipu kože

Koža je najveći organ našega tijela i vrlo je kompleksna – ništa manje od vašeg srca, pluća i drugih organa. Zato joj treba prići s jednakom ozbiljnošću i dati joj sve potrebne nutrijente kako bi funkcionirala. Kada birate proizvode za njegu kože, često vidite natpis „za suhu kožu“ ili „za masnu kožu“. Tada je teško ne priupitati se „Koji je moj tip kože?“.

Ako želite utvrditi koji je vaš tip kože i saznati nešto više o njemu, ali i kako kožu njegovati prema njezinu tipu, svakako nastavite čitati.

Postoje 4 glavna tipa kože: normalna, suha, masna i mješovita koža. Tip kože određuje genetika, no stanje kože može varirati s obzirom na unutarnje i vanjske čimbenike kojima ste izloženi. S druge strane, nerijetko čujemo izraze poput problematična, osjetljiva ili dehidrirana koža, no oni označavaju problematiku kože, a ne njezin tip. U problematiku kože mogu spadati i ozbiljniji problemi poput rozaceje ili dermatitisa, koji zahtijevaju posebnu njegu i nadzor dermatologa.

NORMALNA KOŽA

Normalna koža jest koža koja nema poznatih problema ili osjetljivosti. To je koža za koju se kaže da je u dobrom balansu jer nije niti previše masna niti previše suha. Danas je normalan tip kože najrjeđi pa se smatra svojevrsnim jednorogom tipova kože. No nemojte se dati zavarati – i normalna koža može, nepravilnim korištenjem proizvoda za njegu, razviti probleme poput dermatitisa.

Ovaj tip kože ima dobru cirkulaciju krvi, meku, tj. glatku teksturu, nema mrlje, prištići se mogu pojaviti tijekom menstruacije, nema jako izražene pore te ima ujednačen i zdrav ton i sjaj. Idealno je njegovati je osnovnim proizvodima za njegu bilo kojeg tipa kože, a to su čistač, hidratantna krema i zaštitni faktor. Za mladenački sjaj normalne kože preporučujemo sljedeću kombinaciju: Instant revitalizing serum, Regenerative cream, Clarifying serum za kontrolu povremenih prištića te Eye cream za područje oko očiju.
Clarifying Serum za kožu bez nepravilnost

SUHA KOŽA

Suha kože jest koža koja proizvodi manje sebuma od normalne kože. Zbog nedostatka sebuma ima manjak lipida koji su važni za kožu jer zadržavaju vlagu i grade zaštitnu kožnu barijeru. Od suhe kože pati više žena nego muškaraca. Kako starimo koža proizvodi manje lipida, stoga je ovaj tip kože rasprostranjen u zrelijoj dobi, ali može biti i genetski uvjetovan od rođenja.

Iako suhoj koži nedostaje masnoće, a dehidriranoj vode, i suha koža može biti dehidrirana jer koža stalno gubi vlažnost:

• znojenjem – gubitak vode iz žlijezda zbog napora, topline i aktivnosti

• transepidermalnim gubitkom vode, što je prirodan proces kojim koža dnevno izgubi oko pola litre vode procesom difuzije iz dubljih slojeva prema površini te isparavanjem s površine

• zbog nedostatka ureje, aminokiselina i mliječnih kiselina, koje pomažu vezati vodu iz kože

• zbog nedostatka ceramida, kolesterola i masnih kiselina, koji pomažu pri održavanju zdrave i jake kožne barijere.

Suha koža može biti sklona crvenilu i finim linijama, nema vidljive pore, djeluje beživotno i suha je na dodir te se na njoj brže stvaraju bore. Može djelovati zategnuto, grubo i umorno. A kako je njegovati? Hidratantnim serumom i bogatijom kremom, uz nježni čistač te zaštitu od sunca. Najbolji su prijatelji suhe kože ulja. L'ADRIA rutina za suhu kožu sadrži Instant revitalizing serum, Regenerative cream, Rejuvenating oil te njegujuću Eye cream.

MASNA KOŽA

Masna koža jest koža koja prekomjerno proizvodi gust sebum. Ona ima proširene pore koje se lako začepe, sjajan izgled na cijelom području lica, može imati probleme s prištićima i miteserima (crnima i bijelima) te različitim oblicima akni.

Iako je masna koža genetski uvjetovana, može nastati i zbog hormonalnih promjena uzrokovanih prirodno, stresom, kozmetikom ili lijekovima.

Iako je dugo bio popularan trend isušivanja masne kože i izbjegavanje hidratantnih krema, bitno je naglasiti kako će to pogoršati stanje masne kože. Naprotiv, hidratacija je jednako potrebna i ovom tipu kože. Cilj je dovesti masnu kožu u što bolji balans kako bi se umanjilo prekomjerno lučenje sebuma. Ova rutina njege također se sastoji od čistača kože, primjerice gel varijante, zatim od hidratantne kreme (masna koža preferira gel kreme) te zaštitnog faktora. No za održavanje čistoće pora predlažu se i maske od gline te kemijski eksfolijanti.

Ako se masni tip kože bori i s prištićima, kemijski eksfolijant sa sastojkom poput salicilne kiseline izvrstan je za dubinsko čišćenje pora i suzbijanje širenja bakterija. Predlažemo vam Harmonizing cream, a imate li prištiće, prije kreme nanesite i Clarifying serum. Hidratizirati se možete s Instant revitalizing serumom, a posebno njegujte područje oko očiju s Eye cream.


Harmonizing cream za ujednačavanje tena i matiranje kože

MJEŠOVITA KOŽA

Mješovita koža najkompleksniji je tip kože. Neki svoju kožu opisuju kao mješovitu do suhu, a drugi kao mješovitu do masnu. Masnije dijelove uzrokuje prekomjerno izlučivanje sebuma, a suši dijelovi nastaju zbog manjka sebuma i lipida; iako se najčešće viđa mješovita koža s masnom T-zonom i suhim obrazima, moguće je imati masne obraze i suhu T-zonu. Masnu kožu nerijetko karakteriziraju i veće pore kao i sklonost dobivanju mitesera. Naravno, niti mješovita koža nije otporna na prištiće!

Iako je ovaj tip kože najčešće genetski uvjetovan, moguće ga je steći krivom rutinom njege lica, a nerijetko je rezultat hormonalnog disbalansa. Ovaj tip kože ipak nije previše teško njegovati – samo morate svakom dijelu lica ponuditi što mu treba. Idealna rutina sastoji se od čistača, prikladne hidratantne kreme i zaštitnog faktora; na suhe dijelove lica može se utjecati korištenjem hidratantnog seruma, a na masne korištenjem seruma za suzbijanje sebuma ili za čišćenje pora. L'ADRIA rutina njege za mješovitu kožu uključuje: Instant revitalizing serum, Harmonizing cream (ako naginje masnoj koži) ili Regenerative cream (ako naginje suhoj koži) te Rejuvenating ulje za anti-age učinak i pomoć kod teksture te Clarifying serum za one dane kad imate problema s miteserima i prištićima. Na kraju, ne zaboravimo niti područje oko očiju za koje smo pripremili Eye cream, koja je idealna za sve tipove kože.