Kako brzinski zaliječiti opekline od sunca?

10/05/2023

Korana Marović

Kako brzinski zaliječiti opekline od sunca?

Opekline od sunca nastaju pretjeranim izlaganjem kože sunčevim zrakama. Iako se možda čine kao manji problem, zapravo stvaraju dugotrajna oštećenja na koži time što povećavaju rizik od raka kože i fotostarenja, odnosno bora i hiperpigmentacija.

Ako se izgori jednom, to ne mora značiti ništa, ali nekada i taj jedan put može biti dovoljan da uzrokuje oštećenje DNA u stanicama kože, koje se baš taj put ne uspije uspješno popraviti, te se time pokrene rast abnormalnih stanica odnosno razvoj raka kože.

Mjere zaštite od sunca vrlo su važne za održavanje zdravlja nas i naše kože, no ne živimo u idealnom svijetu pa se moramo zapitati – jednom kada izgorimo, kako sanirati štetu? Zato vam donosimo ove trikove za njegu opeklina.

1. PRAVILNA HIDRATACIJA KOŽE

Kada dobijete opeklinu od sunca, reakcija je slična onoj kao kada se opečete na toplinu iz pećnice - nastaje crvenilo i oticanje ili eritem.

Najbolji način za vratiti hidrataciju koži jest krenuti od „izvana prema unutra“ tj. vratiti vlagu koži s gelom ili kremom koja ima efekt smirivanja i hlađenja kože. Potražite kreme s aloe verom te kako morate poraditi od „izvana prema unutra“ tako morate i obrnuto, s unošenjem mnogo vode.

2. SMANJITE OTICANJE KOŽE

Osim korištenja umirujućih gelova i krema, uz konzultaciju s vašim liječnikom, razmotrite da popijete protuupalni lijek (poput ibuprofena ili paracetamola), za dodatno smirivanje kože i ublažavanje neugodnih bolova.

3. PAZITE NA RAZVIJANJE MJEHURIĆA

S opeklinom drugog stupnja, pojavljuje se i mogućnost razvitka mjehura na koži. U tom slučaju, suzdržite se od diranja ili uklanjanja mjehura, ne samo zato što će vam se koža brže oporaviti nego ćete i smanjiti rizik od infekcije. U slučaju jačih opeklina, svakako se posavjetujte s liječnikom opće prakse ili dermatologom.

4. KORISTITE SASTOJKE ZA ZAŠTITU OD ŠTETNIH SLOBODNIH RADIKALA

Opeklina može zacijeliti u par dana, no šteta nastala slobodnim radikalima uzrokovanim UV zrakama često je dugoročna.

UV zrake potiču nastajanje slobodnih radikala u koži koji uzorkuju preuranjeno starenje, odnosno fotostarenje (bore, poremećaje pigmentacije, oštećenje mikrocirkulacije, grubu teksturu kože…), a zbog oštećenja DNA mogu uzrokovati i rak kože.

Nanošenjem topikalnih antioksidansa kao vitamina C i E, koenzima Q10, zelenog čaja, karnozina, beta karotena i drugih karotenoida možete umanjiti nastalu štetu. Topikalni pripravci s ovim antioksidansima pomažu koži u prevenciji i oporavku od štetnog UV zračenja, zato proizvode koji ih sadrže uvrstite u ljetnu rutinu njege lica i tijela.

Drugi vrijedni sastojci, poput ektoina, djeluju preventivno na oštećenja od UV zračenja drugim mehanizmima koji nisu posve razjašnjeni, no prevladava mišljenje da se preferencijalno nakupljaju u okolini makromolekula, stvarajući svojevrsni „hidratacijski molekularni štit“, čime istiskuju štetne slobodne radikale iz blizine makromolekula, te na taj indirektni način štite od slobodnih radikala.

Topikalni pripravci s ovim sastojcima vrijedni su saveznici zdravlja kože u ljetnim mjesecima.

Osim kremama i gelovima, možete povećati prirodnu otpornost kože na sunce prehranom i dodacima prehrani.

Srećom, priroda se pobrinula da u ljetnim mjesecima imamo velik izbor hrane s karotenoidima, zato pojačajte unos crvenog i narančastog voća i povrća koji su bogati karotenoidima: mrkve i dinje (beta karoten), lubenice i rajčice (likopen) te razmotrite dodatke prehrani na bazi astaksantina.


L`Adria - njega svih tipova i stanja kože

5. PREVENIRAJTE DALJNJA OŠTEĆENJA NASTALA SUNCEM

Dok vam se koža oporavlja od opekline, važno je održavati status hidratacije (izvana i iznutra), držati se podalje od jakog sunca obitavanjem u hladu te izbjegavanjem izlaganja suncu u periodima izrazito visokog UV indeksa, koristiti proizvode s visokim SPF (obnavljati zaštitni sloj redovito i prema uputama na deklaraciji proizvoda!) i štititi tijelo dodatnim fizičkim načinima zaštite kao šeširima i odjećom.