9 pravila za pravilno hidratiziranje kože

10/05/2023

Korana Marović

9 pravila za pravilno hidratiziranje kože

Kad je riječ o preparativnoj kozmetici, najpopularniji marketinški izraz je svakako “dubinska hidratacija” – no što ona uopće podrazumijeva?

 

Hidratacija je proces ovlaživanja kože odnosno davanja vode koži. Voda nam je prijeko potrebna ne samo jer čini većinu našeg organizma, već i jer omogućuje koži da ostane elastična i čvrsta. Koža kojoj ne nedostaje vlage izgleda zdravo, rumeno i sjajno!

Međutim, koža je iznimno pametan organ koji se zna samoobnavljati i regulirati, a vodu uspijeva zadržati u dubljim slojevima uz pomoć tzv. kožne barijere. Ona se sastoji od lipida i ceramida, koji žive (i mrtve) stanice kože čvrsto drže na principu cigle i betona – što stvara nepropusnu barijeru. Taj zid koži omogućuje da se štiti i brže obnavlja, no ne funkcionira uvijek kako bi trebao…

Naime, štetni vanjski, ali i unutarnji faktori, mogu utjecati na kvalitetu kožne barijere, radi čega ona može postati propusna. Loša kožna barijera vodi do mnogobrojnih kožnih problema, među kojima je najčešća dehidracija odnosno manjak vode u koži. Također, neki ljudi su naprosto skloniji sušenju gornjeg sloja kože radi čega mogu izgledati suho i ljuskavo – a isto može biti i samo posljedica manjak brige za pojedini tip kože. Naime, suha koža i dehidrirana koža nisu ista stvar.

RAZLIKE SUHE I DEHIDRIRANE KOŽE

Prema na prvi pogled mogu djelovati identično – suha i dehidrirana koža imaju sasvim različite potrebe i načine njege. Suhu kožu karakterizira manjak žlijezda lojnica pri čemu se koža prirodno ne može adekvatno “ovlaživati”, dok je dehidrirana koža bilo koji kožni tip s manjkom potrebne razine vode. Iznimno je bitno razlikovati ih želimo li brzo i uspješno zacijeliti problem!

Odlike suhe kože

  • Svrbež
  • Crvenilo
  • Ljuskava koža
  • Iritacije
  • Osjećaj neugode

Odlike dehidrirane kože

  • Beživotan/siv izgled kože
  • Izraženiji podočnjaci
  • Svrbež
  • Izraženije bore
  • Suhe usnice
  • Otečeni izgled očiju
  • Pojačana osjetljivost
  • Osjećaj zatezanja
  • Pojačano lučenje sebuma

ZAŠTO KOŽA GUBI VODU?

Manjak lipida koji inače kožu održavaju čvrstom najčešći je razlog gubitka vode u koži. No ponekad stvari koje svjesno radimo ili biramo ne raditi vode do dehidracije.

  • Predugo provođenje vremena u izraženoj vrućini/hladnoći
  • Korištenje agresivnih sapuna
  • Korištenje grubih spužvica i pilinga
  • Prečesto dugo tuširanje ili kupanje u izrazito vrućoj vodi
  • Korištenje prejakih proizvoda za eksfolijaciju/anti-aging
  • Manjak unosa vode u tijelo

Naravno, problem dehidracije nije moguće riješiti preko noći, pa nekoliko čaša vode dnevno i kraći tuševi neće biti od velike pomoći ne posveti li se problem i kvalitetnom kozmetikom za obnavljanje kožne barijere i za hidrataciju. Ipak, treba napomenuti kako neki kožni problem mogu imati slične simptome, a pritom se ne mogu riješiti samostalno kod kuće već zahtijevaju pomoć dermatologa i inih medicinskih stručnjaka;

  • Bolest štitnjače
  • Menopauza
  • Šećerna bolest
  • Sjögrenov sindrom
  • Loša prehrana

Obnova, njega i hidratacija kože

SAVJETI ZA ODRŽAVANJE HIDRATACIJE KOŽE

1. Pijte više vode

Unošenjem više vode u organizam, radite na hidriranju cijelog organizma što ultimativno pospješuje i razinu vode u stanicama kože.

2. Tuširajte se brzo, kratko – i u mlakoj vodi

Iako dugi, vrući tuševi mogu biti fantastičan način opuštanja, vruća voda iznimno isušuje kožu i oštećuje kožnu barijeru čime do dehidracije dolazi i prije nego ste to očekivali

3. Uložite u ovlaživač

Kupnjom ovlaživača povećavate količinu vlage u zraku kako bi sluznica grla i nosa ostala čista, što pridonosi boljem zdravlju, a jednako tako kožu spašava od gubitka vlage – kako višak vlage već postoji u zraku. Ovo je posebno korisno tijekom zime kada radi grijanja neprestano živimo sa suhim zrakom, a poslužit će i ljeti, posebice koristite li često klimu.

4. Jedite hranu bogatu vodom i antioksidansima

Voće i povrće je izvrsno za zdravlje, ali može biti i za vašu kožu. Jedite hranu bogatu vodom i antioksidansima kako biste tijelo, pa i kožu, hidrirali i učinili je mekom i sjajnom. Takva namirnice su primjerice krastavac, cikla, špinat i gljive.

5. Izbjegavajte hranu i pića koja dehidriraju

Sva hrana bogata šećerom i soli pridonose dehidraciji tijela, kao i pića poput alkohola i kave. No čak i namirnice koje znamo kao zdrave mogu pridonijeti dehidraciji ne konzumiraju li se ispravno; primjerice, zeleni čaj može iznimno lako dehidrirati tijelo! Upravo zato, kada i konzumirate ovakve namirnice, imajte na umu da ih kombinirate uz hranu bogatu vodom kao i uz povećan unos vode kroz piće.

6. Jedite više zdravih masnoća

Zdrave masnoće pomažu obnoviti kožnu barijeru. Naime, omega 3 masne kiseline mogu se pronaći u masnijoj ribi poput lososa, oraščićima, sjemenkama i maslinovom ulju – no možete ih uzimati i u kapsulama kao suplement. Razlika koju pokazuju u nekoliko mjeseci je zaista frapantna!

PRAVILA HIDRATIZIRANJA KOŽE

Koristite samo nježne čistače

Bilo da je riječ o čišćenju lica ili tijela, teški sapuni mogu oštetiti kožu barijeru prevelikim uklanjanjem prirodnih masnoća. Potražite hidratantne čistače bogate maslacima i uljima koja će prilikom čišćenja kožnu barijeru i nahraniti. Fantastičan izbor za oštećenu kožu je i Nourishing cleanser.

Nourishing CleanserPerite lice proizvodom samo jednom dnevno

Pretjerano čišćenje kožne barijere proizvodima za čišćenje poput gelova, pjenica i ulja može naštetiti njenu kvalitetu. Utoliko, ponekad je dovoljno lice oprati vodom da biste dobili jednako dobar efekt čišćenja i buđenja kože, dok konkretnije čišćenje lica odradite jednom dnevno, najbolje navečer prije spavanja. Bez brige, bit će sasvim dovoljno!

Nanosite proizvode na lagano vlažnu kožu

Umjesto da u potpunosti osušite kožu prije aplikacije tonika ili seruma, ostavite je lagano vlažnom kako bi sastojci mogli što bolje penetrirati u nju. To je posebno bitno kod dehidrirane kože koju želite brzinski napuniti vodom!

Tražite izrazito hidratantne sastojke

Potpuna rutina njege zahtijeva humektanse, emolijente i okluzive u proizvodima – u različitim omjerima. No kod dehidracije bitno je fokusirati se i na kvalitetu tih humektansa. Neki od najkvalitetnijih sastojaka za rješavanje problema dehidracije su:

  •  Hijaluronska kiselina
  • Glicerin
  • Urea
  • Ceramidi
  • Pantenol

Fantastičan dodatak vašoj rutini njege je i mliječna maglica za obnovu kožne barijere i dubinsku hidrataciju upravo radi svog 2-u-1 djelovanja – naravno, pričamo o L’ADRIA Restorative mist.

Restorative Mist - Mliječna maglica za obnovu kožne barijere

Uvijek nosite zaštitni faktor

Slobodni radikali iz UV zraka mogu oštetiti kožnu barijeru, što vodi do iritacije i dehidracije. Nošenjem SPF-a ne štitite se samo od slobodnih radikala, već i od preuranjenog starenja i raka kože!

Ne zaboravite na piling

Iako se ljeti ne preporučuje previše pilingirati kožu, on je ključan dio kvalitetne rutine njege čak i kad je koža dehidrirana. Ne uklanjanjem sloja mrtvih stanica s kože, serumi, esencije i tonici koje koristimo za popravak kožne barijere i udio vode u koži – naprosto ne mogu djelovati jednako učinkovito. Proizvodi najbolje penetriraju u čistu, svježe pilingiranu kožu. Zaključak Kvalitetno hidrirana koža ne znači samo apliciranje losiona za tijelo već prilagodbu životnog stila i kompleksnija rutina njege. Ipak, koža će vam na kraju biti zahvalna pa se isplati napraviti koji korak više!

ZAKLJUČAK

Kvalitetna hidratacija tijela ne znači samo korištenje losiona za tijelo, već prilagodbu životnog stila i konkretniju rutinu njege tijela. Ipak, koža će vam toliko biti zahvalna da će se isplatiti napraviti koji korak više!