Kako kontrolirati masnu kožu tijekom ljetnih mjeseci?

10/05/2023

Korana Marović

Kako kontrolirati masnu kožu tijekom ljetnih mjeseci?

Ljeto nam dolazi s prekrasnim dugim i toplim danima, ali i neugodnim osjećajem konstantnog znojenja. S porastom temperature dolazi i do porasta vlage, što može utjecati na opće stanje kože i dovesti do dehidracije.

Iako ona nije ništa strašno – kod masne kože može biti posebno neugodna jer vodi do još intenzivnijeg lučenja sebuma.

Uz sebum dolazi i nepoželjan sjaj, kao i brže punjenje pora, što najčešće završava upalnim procesima na licu. Zaključak je jasan: masna koža i ljeto nisu najbolji prijatelji – ali uz ove savjete, mogu postati dobri poznanici.

Što uzrokuje masnu kožu ljeti?

• Radi toplog i vlažnog zraka, žlijezde prirodno proizvode više sebuma.

• Radi izloženosti UV zrakama, kožna barijera može oslabiti pa radi propuštanja vlage iz kože i dolaska dehidracije, koža proizvodi više sebuma kako bi se zaštitila.

Najčešće ljetne brige masne kože:

  1. Prištići

Masna koža je radi povećane količine lučenja sebuma sklonija prištićima, radi čega se preporučuje proširiti rutinu njege proizvodima koji sadrže salicilnu kiselinu i niacinamid, koji će paralelno čistiti pore i jačati kožnu barijeru. Poput kreme protiv prištića L’ADRIA CLEAR SKIN DUO.

Ovakvi proizvodi dubinski će očistiti poru, pa će biti manja mogućnost upale.

  1. Umorna koža bez sjaja

Računajući masni sjaj kojeg ima preveć, oslabljena kožna barijera i previše sebuma mogu dovesti do kože koja izgleda sivo, umorno i bez prirodnog sjaja iznutra.

Ne zaboravite kožu dubinski hidrirati tijekom dana i dati joj boost antioksidansa kako bi se bolje branila od slobodnih radikala.

Naravno, i SPF je obavezan dio svake jutarnje rutine želite li zadržati kvalitetu kožne barijere i zdrav mladenački izgled. Za brže dodavanje sjaja koži, preporučuje se korištenje seruma s vitaminom C ispod SPF-a.

  1. Komedoni

Čak i da ne dobijete prištiće, ljeti su masne kože sklonije komedonima. Riječ je o upalnom stanju kože u kojem se miteser začahuri plitko ispod površine kože. Kako bi izbjegli stvaranje komedona, bitno je pore održavati čistima!

  1. Proširene pore

Pojačano lučenje sebuma i vizualno širi pore koje tada postaju uočljivije, ali i osjetljivije na čepljenje. Ubacite u rutinu čistač sa salicilnom kiselinom, poput gela za čišćenje lica L’ADRIA Purifying cleanser, kako biste pore održali čistima i vizualno ih smanjili.

Zapamtite, kvalitetno očišćene pore uvijek izgledaju finije i manje!


Purifying Cleanser za mješovitu i masnu kožu

Dermatološki savjeti za njegu masne kože ljeti

  1. Pravilno čistite lice

Bez obzira na to što se češće mastite, nemojte i lice češće čistiti. Učestalim čišćenje skidamo potrebnu količinu sebuma s kože, radi čega ga koža počinje hiperproducirati kako bi se zaštitila. Sasvim je dovoljno lice čistiti dvaput dnevno, ujutro i navečer, blagim čistačem za lice.

Želite li popraviti svoju oštećenu kožnu barijeru, preporučujemo L'ADRIA Nourishing cleanser, a za svakodnevno čišćenje i skidanje šminke, svidjet će vam se L'ADRIA Hydrating cleanser.

  1. Ne preskačite kremu za lice

Iako masnokošci vole živjeti u uvjerenju kako ih kreme samo maste – hidratantna završna krema je ključan korak rutine njege kože. Bez nje, koža ne dobiva hranjenje, zaštitni sloj i mekoću te lakše propušta nanesene tonike, esencije, serume…

Čak i bez nje, žlijezde će imati potrebu producirati više sebuma!

  1. Ne pretjerujte s količinom proizvoda

Ponekad nam se čini kako kvalitetniju njegu dobivamo uz što kompleksniju rutinu, međutim – to može i ne mora biti istina! Masnim kožama mogu biti sasvim dovoljni nježni čistač i hidratantna krema, eventualno hidratantni serum ako su skloni dehidraciji.

S druge strane, fantastična opcija su i čistači s kiselinama, koji će joj pomoći održati kožu čistom te multifunkcionalni proizvodi poput maglice za lice L'ADRIA Restorative mist, koji istovremeno rade na umirivanju kožne barijere, dubinskoj hidrataciji i zaštiti kože – te ljeti pojedinim masnokošcima mogu i zamijeniti hidratantnu kremu!

  1. Koristite blottere za višak sebuma

Papirići za skupljanje masnoće, tzv. blotteri, fantastični su za masnokošce iz nekoliko razloga – praktični su za nošenje i stanu u svaku torbicu, skupljaju masnoću koja se zatim neće nastaniti u porama i održavaju makeup postojanim.

  1. Koristite makeup otporan na znoj i vlagu

Pripremite li kožu za makeup na adekvatan način skincare proizvodima i povrh koristite makeup bez ulja, stvoren da traje do 24 sata – izbjeći ćete neželjeno punjenje pora miksom znoja, sebuma i viška makeupa.

Zato je ljeti za masne kože bolje birati otporne makeup formule spram laganih kremastih proizvoda.

Naši savjeti za njegu masne kože ljeti

Koristite samo gel/vodene kreme koje neće stvarati osjećaj težine na licu te će dubinski hidrirati bez straha od čepljenja pora

Ne perite lice prečesto – skidanje sebuma do te mjere da se koža osjeća škripavo čisto također daje kontraefekt jer sugerira licu da se mora više mastiti da bi se zaštitilo. Dovoljno je umiti se ujutro i nakon treninga te oprati lice navečer

Ne zaboravite na eksfolijaciju – kako bi se koža očistila od mrtvih stanica i pore dubinski očistile, no uz nju je obavezna dobra hidratacija i zaštita od sunca

Ne preskačite SPF – osim što izloženost suncu pojačava znojenje i mašćenje kože pa ga se preporučuje dozirati, UV zrake ubrzano postaruju kožu i pojačavaju upale. Iz toga razloga SPF je ključan korak, posebice želite li izbjeći pojavu hiperpigmentacije.


L`Adria - njega svih tipova kože