Hiperpigmentacija: Sve o najčešćem kožnom problemu žena nakon ljeta

10/05/2023

Korana Marović

Hiperpigmentacija: Sve o najčešćem kožnom problemu žena nakon ljeta

Kokteli, uživanje na plaži, after beach partyji i dobro društvo – nije li to jedina poanta ljeta?!

Ljeti volimo biti opušteni i bezbrižni, pa se koji puta dogodi da zaboravimo na rigoroznu rutinu njege kože koju vodimo kod kuće, a to uključuje i zaboravljanje na zaštitni faktor.

Miks okolnosti, pretjeranog izlaganja suncu i manjka zaštite vodi do pojave sitnih mrljica za koje vam se čini da naprosto ne odlaze s lica.

I u pravu ste – hiperpigmentacija je otporna i vrlo dosadna za tretiranje, no ako joj se ne posvetite planski, mrljica ćete se vjerojatno riješiti tek za šest mjeseci do godinu dana!

Što je hiperpigmentacija?

Pojam hiperpigmentacije se odnosi na potamnjivanje područja kože te na pjegice koje su nastale od sunca, melazme ili nakon akni.

Pjege se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu i mogu varirati u veličini, no najuočljivije su one na licu. Do hiperpigmentacije dolazi kada se melanin, pigment koji našoj koži daje boju, krene prekomjerno proizvoditi.

Nadalje, oko 1/3 žena su pod većim rizikom od hiperpigmentacije te, iako je bezopasna, može dati dojam neuglednosti te dodati godine vašem izgledu.

Sunčevo zračenje (UVA i UVB zrake) i vidljiva svjetlost uzrokuju nakupljanje melanina u određenim područjima kože, te kako bi to zaobišli – potrebno je disciplinirano provoditi prilagođenu rutinu njege.

Razlika između pjega nastalih od sunca, melazme i post-upalne hiperpigmentacije:

1. Hiperpigmentacija od sunca su male tamnije mrljice poput točkica na koži, često se pojavljuju na licu, dekolteu i rukama.

2. Pjege od melazme su veće pjege koje su najčešće na licu te su česte među ženama; smatra se da se javlja kada ženski hormoni estrogen i progesteron stimuliraju prekomjernu proizvodnju melanina kada je koža izložena suncu te se javlja u 10-15% trudnica i 10-25% žena koje uzimaju oralne kontraceptive.

3. Post-upalne hiperpigmentacije nastaju kada ozljeda kože ili trauma zacijeli i nakon sebe ostavi ravno područje promijenjene boje te je česta pojava kod pacijenata koji su bolovali od akni, atopijskog dermatitisa ili psorijaze.

Ali može biti i uzrokovana kozmetičkim postupcima poput dermoabrazije, laserskog tretmana i kemijskih pilinga.

Hipermpigmentacije se moguće riješiti na sljedeće načine:

1. Smanjiti izloženost suncu te nanositi kremu za sunce sa SPF-om od 30 i više.

2. Zaobilazite diranje i uklanjanje akni, krasti i drugih nepravilnosti na koži – time riskirate pojavu ožiljka ili mrljice.

3. Koristite proizvode s vitaminom C; on rješava more kožnih problema, od tekstura do finih linija te kao sastojak, može posvijetliti tamnija područja te smanjiti promjenu boje i potječe prirodnu regeneraciju kože. Također, dobro ga je paralelno uzimati i oralno za antioksidativno djelovanje i iznutra.

4. Koristite retinol; ova vrsta vitamina A ubrzava izmjenu stanica kože te ulazi duboko u kožu gdje utječe na proizvodnju pigmenta u koži i tretira tamna područja i pjegice koje još ni nisu došle na površinu.

Naravno, uz pregršt drugih benefita koje posjeduje!

5. Koristite i azelaičnu kiselinu te kojičnu kiselinu; ovi sastojci posvjetljuju izgled kože.

6. Isprobajte novi L`Adria Brightening perfecting serum. On pomaže posvijetliti i ublažiti hiperpigmentacijske mrlje, ujednačiti ten i vratiti koži njezin prirodni sjaj.

Posebno je pogodan za zrelu kožu s pigmentacijskim mrljama uzrokovanima fotostarenjem, ali i za mladenačku kožu sklonu mrljicama nakon prištića koje sporo blijede (PIH).
Brightening_perfecting_serum

7. Isprobajte specijalizirane kozmetičke tretmane; laserska terapija, intenzivno pulsirajuće svjetlo, kemijski piling ili mikrodermoabrazija.

8. Prirodne opcije: Aloe vera, sladić i zeleni čaj neki su od sastojaka koje možete doma koristiti za smanjivanje izgleda hiperpigmentacije kože, no proces oporavka kože će biti znatno sporiji.