Zašto je bitno njegovati okoloočno područje?

10/05/2023

Korana Marović

Zašto je bitno njegovati okoloočno područje?

Ako nam je logično njegovati kožu lica na drugačiji način od kože tijela, zašto to ne činimo uvijek i s kožom okolo očiju?

Naime, okoloočno područje je prvo koje pokazuje znakove starenja, ako se pravilno ne njeguje, jer je koža tamo tanja i nježnija od ostatka.

Prosječni čovjek trepne 28,800 puta u danu, a osim treptanja ljudi prolaze kroz mnoštvo emocija koje se izražavaju uostalom i očima, što pridonosi njihovom boranju.

No koža stari i zbog genetičkih razloga, UV zraka, životnog stila ili vanjskih utjecaja.

Međutim, nemojte se obeshrabriti, nikada nije prerano ili prekasno za započeti s pravilnom njegom!

Pravilna hidratacija okoloočnog područja je iznimno važna jer je koža poput spužve, koja kada izgubi vodu postane suha, manja i prikazuje sve fine linije.

Okoloočno područje je u manjku žlijezda lojnica (prirodnog tjelesnog hidratanta) te iz tog razloga je dodatno izloženo suhoći što zahtjeva hidrataciju i njegu.

Naravno, tehnički možete koristiti kremu za lice i na okoloočnom području, ako vam ne izaziva ikakve iritacije i daje vam dostatnu količinu hidratacije.

No često okoloočno područje može biti osjetljivo na klasične sastave krema za lice, koje mogu biti i prebogate ili sadržavati aktivne sastojke u dozama koje nisu pogodne za to područje.

Okoloočne kreme formulirane su na tako da ne izazivaju reakciju na koži ili na očima te da pomažu poboljšati hidrataciju i nerijetko tonus kože.

 
Eye cream - Njega okoloočnog područja

Izrazito je važno znati što pokušavate riješiti; jesu li to fine linije, hiperpigmentacija, natečene oči ili generalna njega tog područja te po tome gledati sastojke krema.

za linije i bore, preporučujemo sastojke koji stimuliraju proizvodnju kolagena i protok krvi u okoloočnom području, poput vitamina A i peptida

za hiperpigmentaciju, preporučujemo sastojke koji će se boriti protiv štete nastale sunčevim UV zrakama, poput arbutina, kojične kiseline, ekstrakta soje, vitamina C i niacinamida

za natečene oči, preporučujemo piti više vode i više sna te od sastojaka kofein, zeleni čaj, dipeptid-2, hijaluronska kiselina

za generalnu njegu, preporučujemo antioksidanse koji će pomoći ukloniti slobodne radikale u koži koji su izazvani UV zračenjem, pušenjem ili zagađivačima te će usporiti proces starenja, a to su sastojci poput vitamina E, vitamina C, zelenog čaja i niacinamida

Obavezno pripazite da budete nježni kada skidate šminku, kada trljate oči ili slično. Naime, kako je koža okoloočnog područja izrazito osjetljiva i tanka, jakim pritiscima i trljanjima potičete stvaranje bora i finih linija, tako da obavezno tapkajte vrlo nježno proizvode u kožu te zaobilazite ikakvo razvlačenje ili teže trenje kože. Bez zadrške, garantiramo vam kako ćete uvođenjem okoloočne kreme u rutinu vidjeti razliku ne samo na vašem pogledu, već ćete i ostvariti pomlađen i osvježen izgled lica.