Revolucija za problematičnu kožu: Saznajte zašto je gliciretinična kiselina novi MUST HAVE sastojak u njezi masne kože

10/05/2023

Korana Marović

Revolucija za problematičnu kožu: Saznajte zašto je gliciretinična kiselina novi MUST HAVE sastojak u njezi masne kože

Prekomjerno lučenje gustog sebuma uzrok je mnogih problema na koži. Ono dovodi do začepljenja pora i narušavanja kožne barijere, što rezultira otvorenim i zatvorenim komedonima uz popratno crvenilo kože, a naposljetku, nakon što se konačno upale smire, često ostaju i hiperpigmentacijske mrlje, kojih se najteže rješavamo.

Na sve ove probleme masne kože uglavnom se reagira i djeluje tek nakon što se problem već pojavio. Tada problem zahtijeva primjenu agresivnih sastojaka koji mogu dodatno isušiti kožu, narušiti njenu barijeru te uzrokovati iritacije.

Preventivno djelovanje je novi pristup u njezi masne kože sklone aknama, kojim se nastoji spriječiti probleme prije nego se oni uopće pojave kako ne bi bilo potrebe za drastičnim potezima i promjenama rutine njege.

Tu na scenu stupa jedinstveni sastojak, kao stvoren za prevenciju kompleksne problematike masne i mješovite kože, a to je revolucionarna gliciretinična kiselina koja djeluje na samom izvoru problema prekomjernog lučenja sebuma - u sebocitima.

ŠTO SU SEBOCITI?

Sebociti su stanice u našoj koži odgovorne za proces stvaranja sebuma zvan lipogeneza. Sebum (kožna masnoća) je u uravnoteženim uvjetima poželjna pojava i prirodni način na koji se koža štiti od isušivanja.

Međutim, različiti tipovi kože proizvode sebum različitih karakteristika, što je upravo uzrok problema kod pojedinih tipova.

Naime, sebociti normalne kože stvaraju lagan i prozračan sebum koji ne začepljuje pore, dok je kod masne i mješovite kože sklone komedonima sebum vrlo gust, a time i neprozračan, što znatno može narušiti ravnotežu same kože.

ZAŠTO NASTAJE GUSTI SEBUM?

Uzrok se krije u samim sebocitima. U procesu stvaranja sebuma uključen je, među ostalima, i enzim ALOX5. Problem nastaje kada taj enzim počne poticati prekomjerno stvaranje nepoželjnih lipida koji mogu uzrokovati upalne procese u koži.

Sebum koji tada nastaje je vrlo gust i neprozračan, a budući da sadrži i spomenute lipide, lako su moguće i upale, što stvara idealne uvjete za narušavanje ravnoteže kožne barijere i nastanak komedona.

MOŽE LI SE UTJECATI NA LUČENJE GUSTOG SEBUMA?

Itekako! Rješenje se krije u prevenciji nastanka nepoželjnih lipida. Upravo gliciretinična kiselina djeluje na navedeni enzim, ALOX5. Smanjujući njegovu aktivnost djeluje preventivno i protuupalno.

ŠTO JE ZAPRAVO GLICIRETINIČNA KISELINA?

Možda ste se već susreli s njom, a da to niste ni znali. Sladić, višegodišnja biljka rasprostranjena na Mediteranskom području, koji je poznat diljem svijeta po svom iznimno slatkom korijenu i ljekovitim svojstvima, vrlo je popularan sastojak i u njezi kože sklone nepravilnostima i hiperpigmentacijama.

No, manje je poznato da je upravo gliciretinična kiselina najaktivniji spoj dobiven iz korijena sladića. Izolirajući samo nju, možemo ciljano djelovati na konkretne probleme masne i mješovite kože.

 

Harmonizing cream - krema za lice za kontrolu sebuma i ujednačavanje nepravilnosti

KAKO DJELUJE GLICIRETINIČNA KISELINA?

Kako bi izvukli ono najbolje iz ekstrakta sladića, koristimo upravo gliciretiničnu kiselinu, koja pruža čak četiri izvrsna učinka za pravilnu njegu i ravnotežu masne i mješovite kože:

umanjuje lučenje sebuma inhibiranjem djelovanja enzima ALOX5 odgovornog za lipogenezu u sebocitima(1,2), čime se smanjuje i stvaranje nepoželjnih lipida koji potiču upalne procese

smanjujući sintezu nepoželjnih lipida, sprječava upale, koje mogu za posljedicu imati i hiperpigmentacijske mrlje

smanjuje sintezu melanina(2,3) (kožnog pigmenta), što dodatno pomaže u borbi protiv hiperpigmentacijskih mrlja koje nastaju kao posljedica komedona i upala

Literatura:

(1) Sinha, Priyam, et al. "New perspectives on antiacne plant drugs: contribution to modern therapeutics." BioMed research international 2014 (2014).

(2) Kowalska, A., and U. Kalinowska‐Lis. "18β‐Glycyrrhetinic acid: its core biological properties and dermatological applications." International journal of cosmetic science 41.4 (2019): 325-331.

(3) Gendler, Ellen C. "Treatment of periorbital hyperpigmentation." Aesthetic surgery journal 25.6 (2005): 618-624.