Kako pravilno njegovati kožu nakon sunca?

10/05/2023

Korana Marović

Kako pravilno njegovati kožu nakon sunca?

Sunčeve zrake su svugdje oko nas, bilo da se šećete na plaži, uživate u hladovini kafića ili sjedite na balkonu. Jeste li znali da dio UV zraka može prodrijeti čak i kroz prozorsko staklo? Upravo zato, neizmjerno je važno znati kako se pravilno zaštititi od štetnih UVA i UVB zraka, no ne smijemo zaboraviti ni da osunčana koža zahtjeva posebnu njegu.

KAKO PRAVILNO NJEGOVATI KOŽU LICA NAKON IZLAGANJA SUNCU

ČIŠĆENJE

Nakon cijeloga dana što su vam se znoj i SPF kreme upijale u lice, obavezno je temeljito očistiti lice. Proizvodom za čišćenje lica uklanjate sve nečistoće što su se nakupile na licu tijekom dana te postižete svjež i čist izgled kože. Pritom, ne mislimo na korištenje maramica za skidanje šminke ili micelarne – lice se mora umiti i oprati gelom, pjenom, balzamom za čišćenje ili uljnim čistačem, dok se tijekom ljeta preporučuje popularna double cleansing metoda čišćenja lica koja podrazumijeva masiranje uljnog čistača na suho lice te nakon ispiranja nanošenje gela za čišćenje koji temeljito skine sve preostale nečistoće s lica.

PILING

Piling se preporučuje koristiti jednom do dvaput tjedno kako bi dubinski uklonio nečistoću te skinuo mrtve stanice kože. Imajte na umu da redoviti pilinzi lica i tijela ubrzavaju gubitak preplanulog tena, pa prilagodite učestalost prema tome što ciljate. Piling za lice mora biti dovoljno nježan kako bi uklonio sloj suhih odumrlih stanica kože i dojam beživotnosti s lica, a bez da uzrokuje iritacije ili poveća osjetljivost kože na sunce. Piling može biti mehanički ili kemijski, i oba tipa mogu povećati osjetljivost na sunce. Kemijski pilinzi su u pravilu nježniji od mehaničkih, a među njima ljeti je bolje koristiti one na bazi BHA umjesto AHA kiselina pošto AHA kiseline u puno većoj mjeri čine kožu osjetljivom na sunce. Poželjno je da kemijski pilinzi koje koristite ljeti sadrže i fotoprotektivne sastojke, kao ektoin, koji će dodatno povećati otpornost kože na sunce. L'ADRIA Clarifying serum je primjer upravo takvog kemijskog pilinga koji je nježan, neisušujuć i pun fotoprotektivnih sastojaka što ga čini idealnim za ljetni period.
Serum za reaktivnu kožu - Clarifying Serum

HIDRATACIJA

Hidratiziranje kože je iznimno bitno ljeti kada radi isušujućeg učinka sunca i morske soli može doći do pojačanog transepidermalnog gubitka vode. Riječ je o procesu tijekom kojega kožna barijera slabi i gubi vodu, radi čega ubrzo dolazi do dehidracije. Posebice je nakon povratka s plaže kožu bitno temeljito nahraniti. Prije nanošenja kreme preporučujemo korištenje hidratantnog tonika koji će povratiti pH kože u balans i dati prvotnu dozu hidratacije, te korištenje hijaluronskog seruma kao L'ADRIA Instant revitalizing serum koji će najbrže koži vratiti toliko željenu “vodu”. Za kraj, bitno je birati umirujuće, ali ne i premasne kreme s antioksidansima koji neutraliziraju slobodne radikale i smanjuju crvenilo kože uzrokovano UV zračenjem, kako bi se koža nakon sunca ubrzano oporavila. Idealan proizvod za obnovu kože lica poslije sunca je L’ADRIA Regenerative cream, pošto sadrži visoku dozu vitamina E i aminokiselinu karnozin koji oboje stimuliraju oporavak i smanjuju crvenilo kože nakon izlaganja UV zračenju.
Hidratacija kože