Zimska dehidracija: Evo kako sačuvati blistavu i zdravu kožu

10/05/2023

Korana Marović

Zimska dehidracija: Evo kako sačuvati blistavu i zdravu kožu

Zakoračili smo u najčarobnije, ali i najhladnije doba godine, kada temperature značajno padaju, a kućne grijalice rade punom snagom. Te nagle promjene osjećamo u svim aspektima života, a prije svega na našoj koži.

Već dolaskom jeseni, određeni tipovi kože, uz manjak adekvatne njege, mogu iskusiti prve znakove dehidracije, što je jasan pokazatelj da je vrijeme za prilagođavanje rutine njege kože i odabir bogatijih tekstura kozmetičkih proizvoda.

ŠTO JE DEHIDRACIJA I KAKO DO NJE DOLAZI?

Dehidraciju najčešće karakteriziraju iritacija i svrbež kože, a ponekad i lagano crvenilo, no neupitan indikator je suh i beživotan izgled kože uz osjećaj neugodnog zatezanja. Iako i ljeti dolazi do nje, zimska dehidracija je izraženija, a uzrokuju ju ekstremniji vanjski uvjeti, kao što su velike temperaturne razlike, hladan i oštar vjetar te manjak vlage u zraku.

Dovoljno je tek malo poljuljati kvalitetu vaše zaštitne barijere kako bi se znatno povećao gubitak vlage iz kože. Upravo zato, pravilna i česta hidratacija je jedini ključ za rješavanje ovog problema te održavanje sjajne i zdrave kože.

SUHA ILI DEHIDRIRANA KOŽA?

Prije odabira pravilne rutine njege, bitno je razlikovati suhu od dehidrirane kože. Suha koža je jedan od osnovnih tipova kože, a dehidracija je jedno od njenih stanja. Prema tome, svaki tip kože može doći u stanje dehidriranosti.

Suhu kožu karakterizira manjak lipida, odnosno smanjena proizvodnja sebuma, koji je bitan za prirodnu sposobnost hidratacije same kože. Dehidriranu kožu odlikuje manjak vlage, uz oslabljenu zaštitnu barijeru. Dehidracija je, dakle, neželjeno stanje svakog tipa kože, ali za koje postoje učinkovita rješenja!

KAKO IZBJEĆI DEHIDRACIJU ZIMI?

1. Koristite nježno sredstvo za čišćenje lica

Vjerovali ili ne, kvalitetu kožne barijere mogu narušiti i sami čistači za lice, koji ponekad i previše dobro čiste kožu od prirodne masnoće, posebice ako sadrže sapun, koji kožu može dodatno isušiti.

Birajte čistač na bazi ulja ili mlijeko za čišćenje lica, koji su puno blaže i manje isušujuće opcije.

2. Redovita hidratacija kože

Hidratacija vam mora biti prioritet! Uporabom kvalitetne hidratantne kreme, poput L'ADRIA Regenerative cream, koža se smiruje, omekšava, dubinski hidrira i obnavlja, a stvaranjem dodatnog zaštitnog sloja, i štiti od daljnjeg gubitka vlage te drugih vanjskih utjecaja.

Regenerative cream - Dubinska hidratacija i obnova kože

3. Privremeno zaboravite na eksfolijaciju

Iako je povremena eksfolijacija korisna za uklanjanje mrtvih stanica kože i nečistoća s lica, ona bi mogla dodatno oštetiti već narušenu kožnu barijeru u zimsko vrijeme.

Fokusirajte se prvenstveno na obnovu i hidrataciju vaše kože, a kada se ona vrati u uravnoteženo stanje – nagradite ju nježnim pilingom!

4. Ne zanemarujte i druge dijelove vašeg lica

Dehidracijom mogu biti zahvaćene i usne te okoloočno područje, koji su osjetljiva područja lica sa smanjenom mogućnošću prirodnog ovlaživanja zbog manjka žlijezda lojnica u odnosu na ostale zone lica.

Vrlo je bitno izbjegavati vlaženje usnica, pogotovo kod izloženosti vjetru i niskim temperaturama, te obavezno koristiti njegujuć i hranjiv balzam za usne. Za njegu okoloočnog područja, birajte bogate kremaste teksture koje pružaju dubinsku hidrataciju, ali i štite kožnu barijeru. 

L'ADRIA Eye cream, okoloočna krema s cvijetom mimoze i skvalanom za zaštitu od isušivanja i osjećaj dugotrajne hidratacije i ugode, idealan je izbor za dubinsku njegu osjetljivog područja oko očiju zimi.

Krema za okoloočno područje - Eye cream

5. Uvedite promjene u dnevnu rutinu

Bitno je uvesti i neke promjene u svakodnevicu. Osigurajte si dovoljnu količinu sna i odmora. Iako nas zimski ugođaj ne inspirira na preveliku aktivnost i boravak na otvorenom, pokušajte bar redovito ići u šetnje ako se već ne bavite intenzivnijom tjelovježbom.

Povećajte dnevni unos vode i jedite hranu bogatu omega 3 masnim kiselinama. Vrlo korisni dodatak za sve duži boravak u zatvorenim prostorima je i ovlaživač zraka, kako biste, unatoč grijanju, ipak održali ugodnu razinu vlage u zraku, koja godi i vašoj koži.