Zašto odabirom staklene ambalaže smanjujemo opterećenje na okoliš?

10/05/2023

Korana Marović

Zašto odabirom staklene ambalaže smanjujemo opterećenje na okoliš?

Već smo ovaj mjesec pisali o tome zašto je bitno birati staklene ambalaže kod kupnje kozmetike, no u slučaju da niste dovoljno motivirani da prestanete kupovati plastiku, dajemo nekoliko zanimljivih činjenica!

1. Staklo je moguće 100% reciklirati i to mnogo puta

2. Recikliranjem stakla otvaraju se nova mjesta na odlagalištima za druge proizvode te se štedi na energiji. Trošak energije pada za 2-3% za svakih 10% udjela stakla u nekoj smjesi. Količina energije koja se uštedi je fantastična, primjerice reciklaža jedne staklene boce, dovoljna je za 4 sata rada žarulje od 60W ili 20 minuta upaljene televizije.

3. Staklo proizvedeno od recikliranih materijala smanjuje zagađenje zraka za 20% i onečišćenje vode za 50%. Proizvođačima pogoduje recikliranje stakla jer se smanjuje potrošnja primarnih materijala te osim što se štedi na energiji, produljuje se život staklarskih strojeva. Osim smanjene potrošnje primarnih materijala, smanjuje se potrošnja prirodnih sirovina; primjerice, na 1000 kg starog stakla uštedi se 700 kg pijeska, 200 kg kalcita i 200 kg sode.

4. Treći najviše korišteni resurs na svijetu jest pijesak. Od pijeska se, osim stakla i proizvoda od stakla, proizvode i tableti, mobiteli i kompjuteri. No jeste li znali da se godišnje uzima 75 milijuna tona pijeska s obala rijeka i mora za proizvodnju navedenih proizvoda? To direktno ugrožava biljke i životinje koji o ovim staništima ovise. Ovo je aktivni problem na kojem se globalno radi, pa je primjerice tvrtka u Novom Zelandu pod nazivom DB BEER EXPORT, napravila stroj koji pretvara korištene pivske boce u tzv. reciklirani pijesak.

5. Odabirom staklene ambalaže direktno smanjujemo štetni utjecaj na okoliš te zapravo dugoročno štedimo novac jer se staklena ambalaža može oprati i iskoristiti za nešto drugo, novo u vašem kućanstvu.Ambalaža od stakla