Što je skin fasting? Upoznajte minimalistički trend njege kože

10/05/2023

Korana Marović

Što je skin fasting? Upoznajte minimalistički trend njege kože

Nakon godina punjenja ormarića proizvodima za savršen #shelfie (op.a. uredno posložena polica s pregršt kozmetike), dolazak pandemije COVID-19 natjerao nas je da na tren stanemo i upitamo se što nam je doista nužno u životu. Uz zdravlje, krov nad glavom i prehranu, bitnost materijalnoga svedena je na minimum – onaj koji je tu da bi nam ugodio ili služio osnovnoj svrsi. U toj kategoriji nerijetko se pronašla i njega za kožu, tijelo i kosu, kojoj često posvećujemo i previše vremena, a za sretnu i zdravu kožu potrebne su tek osnove.

Vođeno tom idejom, nastao je i trend „skin fasting“ (tzv. post kože) čija osnovna ideja je minimalizirati rutinu njege kože, ili je sasvim zaustaviti na trenutak, kako bi koži dali vremena da se resetira. I dok je jedina apsolutno otkriće, drugima se čini kao nepotreban i riskantan odlazak u nesigurno. Saznajte sve dobre i loše strane skin fastinga prije nego li ga odlučite odbaciti.

KOJI SU POTENCIJALNI BENEFITI SKIN FASTINGA?

Ideja ovoga trenda je koži dopustiti da se vrati u svoju prirodnu homeostazu. Naime, teorija je kako koristimo pregršt kozmetike koja govori koži što napraviti – kada je od toga ogolimo, prisiljena je vratiti se u svoj prirodni ciklus samoobnavljanja. Primjerice, korištenje specifičnih ulja koži govori kako ne treba proizvoditi više prirodnog sebuma, dok eksfolijanti ubrzavaju obnovu stanica. Uzmemo li koži sve to – ostavljamo je da se resetira i pronađe nove, učinkovitije načine prirodnog samoobnavljanja. Naravno – u praksi nije tako jednostavno.

ŠTO SKIN FASTING ONDA PODRAZUMIJEVA?

U početku je zamišljeno da se proizvodi sasvim prestanu koristiti, no stručnjaci upozoravaju na neugodne posljedice. Primjerice, ukinemo li oštećenoj kožnoj barijeri ceramide ili slične sastojke koji joj pomažu obnoviti se, oporavak kože će puno duže trajati i pritom će često nailaziti na probleme. Upravo zato, mnogi predlažu povremeno izbacivanje „agresivnih“ proizvoda iz rutine ili smanjivanje rutine na doista osnovne proizvode.

Želite li isprobati tzv. post kože, najbolja solucija je izbaciti tipične anti-age sastojke i eksfolijante koji uz prečesto korištenje mogu dovesti do preosjetljivosti i pustiti koži da se od njih „očisti“. Bez njih ćete se fokusirati na najkvalitetniju minimalističku rutinu njege s dobrom hidratantnom kremom i serumom (primjerice, proizvodima brenda L'ADRIA koji imaju minimalistički pristup njezi kože) koji će koži dati hidrataciju i nahranjenost uz koju će se samostalno moći „boriti“ s ostalim problemima koje ima.

Na kraju dana – svačija koža je različita i ono što odgovara jednome, drugome će možda napraviti štetu – što znači da ovom trendu morate priči sa zrncem soli. Ako se na njega odlučite i u prvih mjesec dana ne vidite pozitivnu promjenu, vjerojatno ste pogriješili u procjeni. No poželite li ga isprobati još jednom, posvetite se odabiru čistih proizvoda s minimalno sastojaka kako biste koži pružili najbolje u periodu dok se de facto detoksicira.
L`Adria - minimalistički pristup njezi kože