Skinfluencerski trend: Trebamo li uistinu koristiti zaštitni faktor čak i kod kuće?

10/05/2023

Korana Marović

Skinfluencerski trend: Trebamo li uistinu koristiti zaštitni faktor čak i kod kuće?

Kada se spremate za izlazak u grad ili prirodu, obavezno stavljate SPF zaštitu jer znate da ćete se izlagati suncu, ali nanošenje SPF-a u udobnosti vlastitog doma i nije baš logična navika, barem za većinu ljudi.

Međutim, posljednjih nekoliko mjeseci skinfluenceri (influenceri u sektoru preparativne kozmetike) intenzivno pričaju o važnosti korištenja zaštitnog faktora čak i prilikom boravka kod kuće.

Možda vam to zvuči suludo i potpuno nepotrebno, ali zapravo su - u pravu!

Njihova logika nalaže da sami prozori nisu dovoljna zaštita od sunca, posebice ako su vaše radno mjesto ili omiljena pozicija u domu, na kojoj često obitavate, na direktnom sunčevom svjetlu.

Tijekom boravka u zatvorenom prostoru sigurno imate dojam da uspješno zaobilazite izravne sunčeve zrake jer se nalazite „iza“ nečega, ali to nipošto ne znači da je vaša koža sigurna od štetnih djelovanja UV zraka.

Iako sunce zrači širokim spektrom UV zračenja, kroz našu atmosferu prodiru samo UVA i UVB zrake, ali su i one dovoljne za uzrokovanje oštećenja, prije svega na našoj koži.

Većina prozora uistinu vas štite od UVB zraka, koje nanose štetu DNK u stanicama kože te su jedan od uzroka raka kože i opeklina od sunca.

Međutim, UVA zrake, koje dopiru u manjem postotku, ali su vrlo snažne, usko su povezane sa starenjem stanica kože te jedan od glavnih uzroka linijama i borama na licu - od kojih vas prozori, nažalost, neće zaštititi.

UVA zrake koje dopiru do vas kroz prozorsko staklo mogu uzrokovati štetu na koži već u prvih 15 minuta izlaganja, a posebice zimi kada nesvjesno zanemarujemo rizik od izlaganja suncu jer se ne uklapa u naš pojam zimske idile i hladnog vremena.

Rješenje je zapravo jednostavno - uložite u kvalitetnu dnevnu kremu sa zaštitnim faktorom. Time ćete svakodnevno nanositi SPF bez posebnog razmišljanja o njemu.

Kao i svaki tip zaštite od sunca, i u ovom slučaju biste SPF kremu trebali reaplicirati svakih nekoliko sati, ali nakon određenog vremena bi bilo najbolje da se jednostavno sklonite s direktnog sunca.

L`Adria - za svaki tip i stanje kože