Sastojci koje ne biste trebali koristiti u trudnoći

10/05/2023

Korana Marović

Sastojci koje ne biste trebali koristiti u trudnoći

Trudnoća je predivno i ispunjavajuće vrijeme. No istodobno je izrazito zbunjujuće i novo za vas. Promjene hormona koje se odražavaju u našem ponašanju, promjeni težine, mogu se odraziti i na našoj kozi.

Više niste sigurni jesu li proizvodi koje ste dosad koristili još uvijek prikladni za vašu kožu ili predstavljaju li opasnost vašem djetetu.

Sastojci koji se na prvi pogled čine svakodnevnim ili skroz benignim, mogu biti apsolutna suprotnost.

Prije korištenja proizvoda posavjetujte se sa svojim dermatologom, a u nastavku pročitajte koje sastojke je bolje izbjegavati.

KOZMETIČKI SASTOJCI KOJE TREBA IZBJEGAVATI TIJEKOM TRUDNOĆE

1. Retinoidi - retinol i njegovi derivati su spojevi iz skupine retinoida, koji spadaju u skupinu vitamina A.

Vitamin A prirodno je prisutan u hrani i važan je za pravilno razvijanje fetusa, no prekomjerna količina je reprotoksična, odnosno ima štetan učinak na plod.

Retinoidi se mogu pronaći u lijekovima i proizvodima za njegu kože (s funkcijama protiv starenja ili akni) te imaju dokazani negativan učinak na razvoj ploda. Tijekom trudnoće obavezno prestanite koristiti retinoide, a nemojte ih koristiti niti ako ubrzo planirate zatrudnjeti. Dobra alternativa? Bakuchiol je prirodna alternativa retinoidima sa sličnim pozitivnim učincima, a bez negativnih učinaka na plod. Bakuchiol se nalazi i u L'ADRIA Rejuvenating oil!

2. Salicilna kiselina – izbjegavanje salicilne kiseline odnosno BHA tijekom trudnoće preporučuje se iz istog razloga kao i izbjegavanje aspirina, obzirom da su ovi sastojci jako slične strukture.

Salicilna kiselina nalazi se u eksfolijantima, a tijekom trudnoće zamijenite ju s drugim kiselinama kao mliječna, glikolna, mandelična, fitinska ili glukonolakton. Efekt neće biti sasvim isti kao kod korištenja salicilne kiseline, no bit će najbliži tome.

3. Kreme za sunčanje s kemijskim filterima – preporučuje se korištenje krema s mineralnim UV filterima poput onih koje sadrže cinkov oksid ili titanijev dioksid.

Štetnost nekih kemijskih filtera se još uvijek istražuje i nije još sasvim dokazana, no zašto ne zaobići rizik?

4. Ftalati i bisfenoli – često su skriveni u proizvodima za njegu kože, najčešće zbog migriranja iz plastične ambalaže ili se nalaze u sastavu parfema u funkciji fiksativa ili otapala.

Zato ih ne možete pronaći na popisu sastojaka, čak i ako su prisutni u proizvodu. Spadaju u skupinu endokrinih disruptora, odnosno ometaju normalnu funkciju hormona, zbog čega ih je bolje zaobići tijekom trudnoće.

Možete ih izbjeći korištenjem staklene ambalaže te proizvoda bez sintetskih mirisa.