Mikroplastika - makro problem mikro veličine

10/05/2023

Korana Marović

Mikroplastika - makro problem mikro veličine

Plastika je svuda oko nas. Dok ovo čitate, sigurno držite plastiku u ruci noseći na sebi odjeću koja sadržava poliesterska vlakna. Plastika je jednostavno postala neizbježan dio naše svakodnevice. Nemoguće je zamisliti moderan život bez plastičnih materijala. Upravo je zato zagađenje plastikom, posebice mikroplastikom, došlo do svakog kutka našeg planeta. Oceani postaju plastične juhe, a vrhovi popularnih planina poput Mount Everesta prekriveni su plastičnim i mikroplastičnim zagađenjem.

ŠTO JE MIKROPLASTIKA?

Mikroplastika je svaka plastična sirovina veličine od 0,001mm do 5mm. Dijeli se na primarnu i sekundarnu mikroplastiku.

Primarnu mikroplastiku čine sitne čestice plastike koje se često koriste u kozmetičkoj i tekstilnoj industriji.

Sekundarna mikroplastika nastala je usitnjavanjem većih komada plastike poput boca i plastičnih pakiranja. 

Bez obzira na podrijetlo, obje vrste mikroplastike jednako zagađuju okoliš. Također, obje vrste mikroplastike pronađene su u raznim ekosustavima pa tako i u našem prehrambenom lancu te, što će mnoge šokirati, u pitkoj vodi. 

ZAŠTO KOZMETIČKA INDUSTRIJA KORISTI MIKROPLASTIKU?

Mikroplastične kuglice često su u sastavu mehaničkih pilinga, a drugi, još sitniji plastični polimeri dodaju se kremama kako bi dobile podatnu teksturu te lagano klizile niz kožu prilikom nanošenja. Mikroplastika se koristi i u čistačima za lice, najčešće zato da se postigne željena bijela boja.

Kad ispiremo kozmetiku koja sadržava mikroplastične sastojke, pridonosimo zapravo plastičnoj kontaminaciji svjetskih zaliha vode. Naime, mikroplastične čestice toliko su sitne da ih filteri jednostavno ne mogu pročistiti i otkloniti.

MOŽE LI DRUGAČIJE?

Mogu li se postići podatne teksture i ugodno nanošenje bez mikroplastičnih sastojaka? Naravno da mogu. Postoji mnogo mogućnosti prirodnog podrijetla. Upravo odabirom prirodnih sastojaka štitimo okoliš.

Mikroplastika u proizvodima koji se ispiru zagađuje okoliš više od one koja se nalazi u proizvodima koji ostaju na koži. S druge strane, proizvodi koji ostaju na koži zagađuju naš organizam. 
S porastom svijesti o štetnosti plastike, izrazito nam je bitno da naši proizvodi budu bez mikroplastičnih sastojaka. Upravo zato testirali smo i opsežno analizirali sve naše proizvode pa vam s ponosom možemo objaviti da smo nositelji Microplastic Free certifikata.