Ljepota iz dubine mora: ovo su novi hit sastojci

10/05/2023

Korana Marović

Ljepota iz dubine mora: ovo su novi hit sastojci

Većini ljudi godišnji odmor predstavlja samo jednu stvar: odmaranje na prekrasnoj plaži. No osim uživanja u prirodnim blagodatima, očuvanje mora bitno je i radi bogatstva života u njemu; morske alge, morski kolagen te raznovrsni minerali novi su hit industrije ljepote radi pregršt benefita. More je uistinu fantastičan izvor sastojaka za ljepotu i zdravlje kože, koji mogu djelovati iznutra i izvana; uzimamo li ih kao suplemente i njima obogaćujemo svoju mediteransku prehranu, u kombinaciji s morem obogaćenom njegom lica – na koži ćete rezultate vidjeti još brže.

MORSKE ALGE

Alge su jednostavni organizmi s klorofilom koji dolaze iz obitelji od preko 20 tisuća različitih jedinki. Dijele se na makroalge, poput morskih trava te mikroalge, organizme vidljive samo pod mikroskopom. Iako se u kozmetici koriste kao sastojci za zgušnjavanje, sve više su zvijezda-sastojak koji bogatstvom anti-oksidansa, vitamina i minerala omogućuje značajne promijene na koži.

Generalno, imaju visok udio bakra, joda, željeza, magnezija, fosfora, kalija i cinka s vitaminima A, B, C, D, E i K, što znači da dobro hidratiziraju, njeguju i umiruju kožu te imaju anti-age učinak jačanjem elastine i produkcije kolagena u koži. Također, mogu zaštititi kožu od oštećenja sunca te balansirati lučenje sebuma, pomoći s hiperpigmentacijom te smanjiti crvenilo i osjetljivost kože. Upravo zato, idealan su sastojak najraznovrsnijih proizvoda za sve tipove kože.

Iako se na dalekom istoku koriste već godinama, alge su na zapadu popularne od 60-ih godina kada ih počinje koristiti kultni kozmetički brend La Mer. No čudotvorne alge sadrži i L’ADRIA REGENERATIVE CREAM.

Regenerative Cream za suhu do mješovitu kožu s morskim algama i kolagenom

MORSKI KOLAGEN

Posljednjih nekoliko godina uvelike se priča o kolagenu kao o suplementu koji pomaže pomladiti, ojačati i uljepšati kožu iznutra, no najbolje efekte u obnavljanju kože daje u kombinaciji s topički nanesenim kolagenom. Postoji nekoliko vrsta kolagena, koji se dobiva iz životinja, no najpopularniji je upravo morski kolagen.

Morski kolagen pomaže izgraditi snažne, fleksibilne i izdržljive kosti, vezivna tkiva i kožu, a sadrži tzv. Tip 1 kolagen koji čini 85% kolagena u strukturi ljudske kože. Ako se uzima oralno, pomaže pospješiti prirodnu proizvodnju kolagena u koži koja pomaže umanjiti gubitak tonusa i elastičnosti kože i pomaže je zagladiti i hidrirati. Time i umanjuje izgled finih linija te pomaže u zarastanju rana. Topikalno, u kozmetičkim proizvodima, morski kolagen na koži stvara polupropusni zaštitni hidratantni sloj koji trenutno zaglađuje kožu i hidratizira. Rezultat? Sveukupni pomlađeni izgled!

MORSKA VODA

Morska voda ima fantastično djelovanje na kožu. Prije svega sadrži pregršt minerala koji zacjeljuju kožu, poput magnezija, kalcija, kalija i sumpora, koji pomažu otvoriti pore, upiti višak sebuma, pomoći kod akni, ožiljaka od akni i hiperpigmentacije, smanjiti upale... Pritom, djeluje umirujuće i anti-stresno na um, što su u tu svrhu koristili još stari Grci. Morska voda se može koristiti u različitim proizvodima za njegu lica i tijela, a zasad je posebno popularna u detoks te anti-akne sektoru.