5 napitaka uz koje će vaša koža zablistati

10/05/2023

Korana Marović

5 napitaka uz koje će vaša koža zablistati

Temeljito razrađena rutina njege kože iznimno je bitna za zdravlje i ljepotu kože, no jeste li znali kako sjaju kože mogu pripomoći i različiti napitci? Naravno, voda je predvodnik ove liste jer osim osvježavanja cijelog organizma pripomaže s održavanjem hidratacije, no tu su još i raznovrsni čajevi i zdravi sokovi koji anti-oksidansima i protuupalnim sastojcima ten vode do blistavosti!

PIĆA KOJA ČINE RAZLIKU

Želite li poraditi na ljepoti kože iznutra, ubacite u dnevnu rutinu ispijanje jednog od ovih napitaka; čaj od metvice ili zeleni čaj, matcha, sokovi od voća i povrća te temeljac od kostiju – no zapamtite da uz svaku unesenu čašu jednog od ovih napitaka unesete i minimalno toliko vode!

ZELENI ČAJ

Zeleni čaj je toliko bogat antioksidansima da može spriječiti prve znakove starenja i gubitak elastičnosti kože, kao i ublažiti oštećenja stvorena UV zrakama. Uz to, djeluje protuupalno i anti-mikrobno, pa je od pomoći i kad su u pitanju prištići. Najpoznatiji antioksidans u zelenom čaju je epigalokatehingalat ili EGCG. Prema istraživanjima, EGCG bi mogao poboljšati zadržavanje hidratacije u koži, čime bi se izbjegla dehidracija i preuranjeno stvaranje finih linija.

MATCHA

Jeste li znali da je matcha zapravo praškasta verzija zelenog čaja?Dobivaju se od iste biljke koja se na hrvatskom naziva jednostavno „čaj“, a latinski je naziv Camelliasinensis.Kod matche je važan parametar kvalitete svježina. Kupujte manja pakiranja, trošite ga brzo i držite svoju matchu dobro zaštićenu od zraka i svjetlosti. Prava, svježa matcha ima intenzivno zelenu boju. Odstajala matcha poprima smećkastu boju, i takvu je matchu bolje zamijeniti svježom.

ČAJ OD PAPRENE METVICE

Paprena metvica je bogata polifenolima, antioksidansima koji smanjuju upale i sprječavaju dehidraciju kože, a pritom pomaže i s balansiranjem lučenja sebuma, što znači da može pomoći i s aknama. Međutim, za najbolje rezultate treba popiti tri šalice dnevno. Za one koji ne vole piti velike količine čaja, postoje i kapsule eteričnog ulja paprene metvice koje se koriste kod probavnih tegoba.

SOKOVI OD VOĆA I POVRĆA

U pitanju nisu sokovi dobiveni iz voćnog koncentrata – već svježi sokovi s bogatstvom vitamina C. Ove sokove prepoznat ćete po tome što se nalaze u trgovinama u frižiderima, a idealno bi bilo da odvojite par minuta svaki dan da ih pripremite i sami. Takve verzije sokova zadržavaju najviše hranjivih sastojaka i pritom najmanje utječu na liniju. Sokovi s više pulpe i mutni sokovi su generalno zdraviji od bistrih sokova, pošto sadrže više balastnih tvari koje usporavaju apsorpciju šećera. Vitamin C je ključan kofaktor za izgradnju kolagena u koži, ima i antioksidativna svojstva, a najviše ga ima u svježim sokovima rajčice i naranče. Vitamin C je osjetljiv sastojak i ukoliko želite povećati svoj dnevni unos, definitivno odaberite svježe sokove u odnosu na one iz koncentrata.

TEMELJAC OD KOSTIJU

Ovaj pomalo neobičan izbor dnevnog napitka je jedan od rijetkih koji zaista može pomoći u pomlađivanju kože. Naime, temeljac od kostiju je bogat aminokiselinama, hidroliziranim kolagenom i mineralima koji direktno potiču prirodnu proizvodnju kolagena u organizmu te pomažu u borbi protiv prvih znakova starenja. Također, može poboljšati zdravlje probavnog sustava – a balansirana probava znači i zdraviju kožu! Definitivno ga kombinirajte s izvorima vitamina C, kako bi Vaše tijelo maksimalno iskoristilo aminokiseline iz temeljca od kostiju i uspješno ih ugradilo u vlastiti kolagen.
Hidra Bust Duo -Intenzivnim efektom dubinske hidratacije