Još samo DANAS proizvode za njegu i hidrataciju masne i problematične kože možete pronaći na popustu do 37%, uz besplatnu dostavu kupnjom bilo koja 2 proizvoda. Uz kod LADRIA10 ostvari dodatnih 10% popusta na blagajni.

Zašto birati staklene ambalaže kod kupnje kozmetike?

Više nije stvar samo trenda, već svjesne odluke za ono što je bolje za vas!

22.07.2020

Zašto birati staklene ambalaže kod kupnje kozmetike?

Više nije stvar samo trenda, već svjesne odluke za ono što je bolje za vas!

22.07.2020

Plastična ambalaža već je godinama vrlo popularna; Prije svega iznimno je jeftina za proizvodnju, jeftinije je stvoriti proizvod u plastici nego li u staklu te je i otpornija na udarce. Međutim, zašto ima proizvođača koji i dalje odabiru staklene ambalaže umjesto plastičnih?

Jedan od mogućih razloga je to što je staklo kemijski vrlo rezistentno. Staklo se ne može otopiti organskim otapalima kao fiksna i esencijalna ulja; parfemi i dalje dolaze u staklenim ambalažama upravo iz tog razloga što sadrže ovakva organska otapala koja bi otopila obično plastično pakiranje. Nadalje, staklo štiti vaš proizvod od bržeg kvarenja blokiranjem prodora plinova kao kisik i vodena para, dok plastika generalno pruža inferiornu zaštitu u ovom pogledu. Neupitno, staklena ambalaža djeluje i luksuznije, što je jedan od razloga zašto je biraju poznati proizvođači kozmetike.

A tu je i pitanje ekologije. Plastika je problematična za okoliš. Dobiva iz fosilnih goriva, odnosno nafte i prirodnih plinova. Ovo nisu obnovljivi resursi što znači da je njihova količina na zemlji ograničena. Iskorištavanje fosilnih goriva doprinosi globalnom zatopljenju oslobađanjem stakleničkih plinova u atmosferu. Većina plastike završi na odlagalištima gdje joj treba vrlo dug period, oko 700 godina, da se razgradi. Osim na odlagalištima, nažalost, plastika zaostaje i u prirodi. Najpoznatiji primjer katastrofalnog nakupljanja plastičnog otpada u prirodi je Velika tihooceanska nakupina smeća (Great Pacific garbage patch). Procjenjuje se da preko 80 tisuća tona otpadne plastike zauzima površinu tihog oceana veličine 1,6 milijuna kilometara kvadratnih, što je 28 puta veće od površine kopnenog teritorija Republike Hrvatske. Morske životinje često se zapetljaju u ovu plastiku, ili ju nenamjerno progutaju, te ugibaju. Plastika sa sobom nosi i toksikološke probleme, može ispuštati štetne tvari poput plastifikatora ftalata i bisfenola koji imaju štetne učinke na žive organizme pošto spadaju u skupinu endokrinih disruptora. Osim štetnih kemikalija, plastika se razgrađuje i na sitnu mikroplastiku, koja sa sobom također donosi vrlo specifične zdravstvene i ekotoksikološke probleme pošto se nakuplja u životinjama, posebno morskim organizmima kao ribe, koje jedu organizmi nizvodno u prehrambenom lancu, uključujući ljude. Učinak mikroplastike na okoliš i zdravlje vrlo je aktualno područje istraživanja koje je trenutno u fokusu svjetskih regulatornih agencija vezanih za kemikalije i ekotoksikologiju.

A staklo? Glavna sirovina u proizvodnji stakla je kvarcni pijesak, uz dodatke kao natrij karbonat, drugi prirodni minerali ili drugo reciklirano staklo. Dok se plastika raspada na mikroplastiku koja nam stvara zdravstvene i ekološke probleme, staklo se u prirodi s vremenom pretvara u sitne morske kamenčiće i kvarcni pijesak koji tijekom godina postaju jedno s plažom, čak ju i uljepšavaju. Zato je staklo obnovljivo. I tu priča stakla staje, bez štetnog učinka na okoliš i živi svijet.

Iako staklo i plastika oboje imaju svojih mana, ulaganjem u staklenu ambalažu nedvojbeno dugoročno više ulažemo u dobrobit nas i našeg okoliša, ali i u kvalitetu samog proizvoda koji se u ambalaži nalazi. Iz tog razloga i brend L'ADRIA odabire staklo.