Iskoristite veliki popust u suradnji s Pamelom uz kod PAMELA25 za dodatnih 25% popusta na cjelokupni asortiman, uključujući asortiman na sniženju i novitete. Kupnjom dva proizvoda dostava je besplatna!

Nevjerojatna legenda o nastanku Jadranskog mora!

Svakodnevno uživamo u fantastičnim magičnim pričama o čarobnjacima s Istoka i Zapada koje miješaju javu i san, no koliko poznajete slavensku mitologiju? Donosimo Vam fantastičnu magičnu legendu o nastanku Jadrana, Velebita te vladavini Juga i Bure.

04.01.2022

Nevjerojatna legenda o nastanku Jadranskog mora!

Svakodnevno uživamo u fantastičnim magičnim pričama o čarobnjacima s Istoka i Zapada koje miješaju javu i san, no koliko poznajete slavensku mitologiju? Donosimo Vam fantastičnu magičnu legendu o nastanku Jadrana, Velebita te vladavini Juga i Bure.

04.01.2022

Bilo je to davno, u pretpovijesno doba kad se zemljom Ilirijom još uvijek osjećala magija u zraku, a njome su skladno vladali Bura i Jug. Iz njihove ljubavi izraslo je dvoje predivne djece: sin Velebit i kći Adria. Velebit je bio snažan mladić visoka rasta. Mogao je osvojiti svaku planinu, preplivati svako more i vidio je dalje nego itko u cijeloj Iliriji. Njegova sestra Adria, modrih očiju i dugačke plave kose, bila je ponos svojih roditelja i cijele zemlje. Njezino umijeće govora i mirenja nesuglasica nikoga nije ostavljalo ravnodušnim. Nema toga što nije mogla povezati i pomiriti, no kad bi ona digla glas, nitko se ne bi usudio pustiti ni zvuka.

Ovu prekrasnu priču za vas je pronašla L'adria, mladi hrvatski proizvođač kozmetike sa sastojcima iz Jadranskog mora. Ukoliko želite saznati više o L'adria okoloočnoj kremi za dugotrajnu hidrataciju, osjećaj ugode i za vidljivo smanjenje bora sa prirodnim sastojcima iz Jadranskog mora (morske alge i kolagen) kliknite na link ili na sliku iznad.

 

Iako je živio jako lijepo, Jug je osjećao kako mu nešto nedostaje. Ode s tom čežnjom do svoga starog prijatelja Maga koji je glasio kao vrstan čarobnjak. Kakav god problem nastao, on je uvijek imao trenutno rješenje. Mag posavjetuje Juga da krene na put. Neka upozna ostatak svijeta i vidi što se sve u njem krije. Možda na tom putu otkrije i sebe i ljepote svijeta pa će biti bolji vladar Ilirije.

Sretne i bezbrižne dane prekine otac Jug odlučivši krenuti na put sa željom da otkrije ostatak zemlje u potrazi za neviđenim ljepotama koje bi mogao donijeti u Iliriju. Poljupcima pozdravi svoju obitelj i krene na krilima vjetra. Taj put oduljio se na sedam teških godina.

Kako oca nije bilo, Bura je preuzela vladavinu dok Velebit ne postane punoljetan. Mag se pokušavao približiti Buri, ali samo kako bi joj oduzeo tron. Nažalost, za svoga boravka na dvoru zaljubio se u Adriu i u njemu su se počela lomiti koplja. Ako ubije Buru i Velebita, Adria mu to nikada ne bi oprostila.

Kad se navršila sedma godina, Velebit i Adria popeli se zajedno s majkom Burom na vrh jednoga brijega kako bi dočekali očev povratak. S vrha brijega opaziše kako na nebu leprša jedna velika ptica noseći iza sebe vjetar i svojim glasanjem najavljuje dolazak Juga. Ovaj nenadani dolazak naruši Magu planove.

Uskoro se na obzorju pojavio Jug, a kad je stigao nadomak zavičaja, Mag ga zaustavi i zatvori u tamnicu. Mag je mislio da će, bude li Jug zatvoren, lako svladati njegovog sina Velebita i oteti krasnu kćer Adriu, u koju se zaljubio.

S nestankom Juga, nestao je i svaki zvuk. Nad Ilirijom je zavladala jeziva tišina. U ljude koji su do jučer bili sretni i veseli ušao je strah. Mag je neprestance izazivao oluje kako bi svladao Velebita i Buru, no bezuspješno. Shvatio je kako ih je podcijenio. Odluči se pretvoriti u Jastreba kako bi se sakrio od njih i mogao u okrilju noći oteti Adriu. Saznavši to, Velebit se skameni i pretvori u visoku planinu kako bi zapriječio put Jastrebu. Hrabra Adria, ne želeći ostati bez svoje slobode, sunovrati se s litice i pretvori u modro more Ilirije, a Bura se pretvori u Orla proganjajući Jastreba do iznemoglosti.

Nakon što je svladala Jastreba, Bura se vrati u svoj prvotni oblik i oslobodi Juga. Potom oboje pokušaju vratiti svoju djecu. Nažalost, Velebit i Adria toliko su srasli s Ilirijom da se više nikako nisu mogli vratiti. Njihove jecaje s Velebita i udare s Adrie čujemo i dan danas.