Iskoristite veliki popust u suradnji s Pamelom uz kod PAMELA25 za dodatnih 25% popusta na cjelokupni asortiman, uključujući asortiman na sniženju i novitete. Kupnjom dva proizvoda dostava je besplatna!

Mljet - Odisejev otok

Otkrijte tajnu koju čuva jedan od najljepših hrvatskih otoka!

13.01.2022

Mljet - Odisejev otok

Otkrijte tajnu koju čuva jedan od najljepših hrvatskih otoka!

13.01.2022

Oni koji su posjetili Mljet kažu da postoje dvije vrste ljudi - oni koje srce vuče vratiti se na Mljet i oni koji na Mljetu još nisu bili. No, osim prekrasne prirode, ovaj otok je poznat i po tome što se smatra dijelom slavnog Homerovog epa o junaku Odiseju. Pročitajte legendu o Odiseju, Kalipso i otoku Mljetu!

Davno, davno, prije tri tisuće godina, brod slavnog junaka Odiseja je uništen u oluji te je slavni junak ostao zarobljen na moru 9 punih dana. 

U životnoj opasnosti, junak je pokušavao doplivati do kopna, no uskoro su ga snage izdale i ostao je plutati na otvorenom moru na komadu drveta njegova potopljena broda sve dok ga morske struje nisu nanijele u prekrasnu špilju na malenom otoku.

Ova špilja je bila dom prekrasnoj Nimfi kalipso, koju su bogovi zatočili na otoku Ogigiji. Kalipso je upravo bila u špilji kad su morske struje donijele gotovo pa beživotno tijelo legendarnog junaka, izvukla ga je iz vode i primila se njegovati ga dok mu se ne vrati puna snaga.

No, život na Ogigiji je bio usamljen za prekrasnu nimfu te je čvrsto odlučila - Odisej je došao k njoj, za nju, i pretvorit će ga u svog besmrtnog supruga!

Kalipso, prekrasna i magična, je svojom pjesmom očarala Odiseja te je on isprva odlučio ostati na Ogigiji. No, kako je vrijeme prolazilo, Kalipsina moć nad njim je blijedila te je počeo čeznuti za rodnom Itakom, na kojoj ga je čekala supruga Penelopa i sin. Bez broda i u nepoznatim morima, Odisej nije mogao otići si Ogigije te je dane provodio na obali otoka, gledajući u daljinu, sa suzama u očima se sjećajući svoje Penelope, dok je Kalipsina opojna pjesma odzvanjala otokom. Odisejevo zatočeništvo na Ogigiji je trajalo sedam godina.

Trajao bi i dulje, da božica Atena nije primijetila Kalipsin pristup te se obratila vrhovnom grčkom bogu Zeusu, tražeći od njega ga prisili Kalipso da pusti Odiseja na slobodu. Zeus je poslao Hermesa, glasnika bogova, da prenese Kalipso naredbu - Odisej mora biti oslobođen, a Kalipso mu mora pomoći sagraditi brod kojim se može vratiti kući! Zeus je bio čvrst u odluci da besmrtni život boga nije sudbina smrtnika!

Kalipso je pobjesnila kada je čula Zeusovu naredbu, ali nije imala drugog izbora no pokoriti se volji vrhovnog boga, te je priopćila Odiseju da je slobodan otići s otoka. Odisej, u nevjerici da je njegovo sužanjstvo ipak završilo, je tražio od Kalipso da se zakle kako mu neće učiniti ništa nažao kada krene kovati plan svog odlaska. Teške duše, Kalipso se zaklela te pomogla Odiseju sagraditi brod kojim će se naposljetku vratiti na svoju Itaku.

Kada je Odisej isplovljavao, Kalipso je poslala lagani morski povjetarac da ga odvede prema Itaci te je brod junaka bio pod njenom zaštitom sve dok nije stigao kući. A Kalipso? Ona je ostala u svom sužanjstvu na obalama Ogigije, noseći i dalje svoju ljubav prema Odiseju u srcu.

Slavna Ogigija iz Homerovog epa o Odiseju je, smatraju povjesničari, upravo otok Mljet, a špilja u koju je Odisej uplivao nakon brodoloma se danas zove Odisejeva špilja i uistinu je dostojna života jedne nimfe i grčkog junaka. Naime, kada se sunce popne na vrh neba, špilja se oboja u bezbroj nijansi plave boje te oduzima dah svakome tko se ondje nađe u pravom trenutku. Jednom kad stupite nogom na Mljet, poželite na njemu ostati - barem sedam godina.