Još samo DANAS proizvode za njegu i hidrataciju masne i problematične kože možete pronaći na popustu do 37%, uz besplatnu dostavu kupnjom bilo koja 2 proizvoda. Uz kod LADRIA10 ostvari dodatnih 10% popusta na blagajni.

4 najzanimljivije stvari o Jadranu koje sigurno niste znali

Osim kristalno čistog mora i nevjerojatne flore i faune, Jadran krije i pregršt zanimljivosti - donosimo vam neke od njih!

15.12.2021

4 najzanimljivije stvari o Jadranu koje sigurno niste znali

Osim kristalno čistog mora i nevjerojatne flore i faune, Jadran krije i pregršt zanimljivosti - donosimo vam neke od njih!

15.12.2021

Svako ljeto uživate u čarima Jadrana, stoga mislite da poznajete svaku uvalu i hrid. Donosimo vam najzanimljivije povijesne i prirodne činjenice o Jadranu koje sigurno niste znali. Koliko dobro poznajete Jadransko more, provjerite u nastavku.

 

Jadranski „Bermudski trokut“

Znate li da postoji mjesto na Jadranu na kojem se možete potpuno izgubiti i zalutati? Možda je neke od vas put nekad naveo do otočića Jabuke. Tu ste sigurno primijetili da je igla kompasa počela neočekivano divljati. To se događa čim se počnete približavati ovom neobičnom otočiću. Primijetit ćete, također, kako su same stijene otočića neobično tamne. Poprilično neobična boja s obzirom na to da je većina stijena na Jadranu siva ili bijela.

Razlog se krije u vulkanskom podrijetlu ovih stijena. One su prepune minerala magnetita koji ometa fokus magnetske igle pa ona počinje čudnovato divljati. Tada je svaka magnetska navigacijska sprava posve suvišna, stoga oprezno oko ove crne Jabuke.

Neobičan fenomen divljanja kompasa moguće je doživjeti kod još dva vulkanska otoka koji su dio ovoga dezorijentirajućeg trokuta.

Vulkani u Jadranu

Jabuka nije jedini otok vulkanskog podrijetla. Jadran krije još dva vulkanska otoka. Riječ je o Brusniku i Svetcu.

Brusnik je najmanji vulkanski otok na Jadranu. Čim stupite nogom na njega, osjećat ćete se kao da ste stigli na drugi planet. Prekrivaju ga crne stijene i crno kamenje, a posebno je zanimljiv oblik kamenja na plaži. Znamo da su jadranske plaže šljunčane plaže, no Brusnik je prepun ogromnih crnih oblutaka koji se jedva mogu podići, ali su savršeno okrugli pokazujući snagu mora i vjetra. Ipak, nisu svi oblutci na Brusniku prirodnog podrijetla. Razlog je poprilično neočekivan.

Vježbalište Britanske ratne mornarice

Naime, u Drugom svjetskom ratu Britanska ratna mornarica koristila je Brusnik kao vježbalište za dalekosežno topništvo, zbog čega površina otoka i danas izgleda „bombardirano“. Zato dobro promotrite kamenje na plaži ovog otoka. Jedno je stvorila Zemlja, a drugo Britanci.

Gusari na Jadranu

Najveći u ovom trokutu je Svetac (ili Sveti Andrija), ujedno i otok s najzanimljivijom poviješću. Iako je danas nenaseljen, Svetac je dio filmski zanimljivih zbivanja. Otok Svetac izvor je ilirskih gusarskih legendi i mjesto vladavine slavne kraljice Teute s njezinom kulom na vrhu otoka. Položaj Svetca otkriva uspjeh ilirskih gusara. Pokraj otoka prolaze jadranske rute istok-zapad i sjever-jug. Kako je kula sjajna promatračnica, a pogled daleko seže, čim su se na vidiku pojavila jedra, Teutina se posada lako mogla sjuriti na obalu, spustiti liburne u more i žrtva više nije imala šanse.

 

Bez obzira na koji se otok odlučili uputiti, obilazak jadranskoga vulkanskog trokuta preporučljiv je samo za hrabre i upućene avanturiste, a sigurni smo da nećete požaliti.